Het bestaan van een heilige poort heeft te maken met een jubileumjaar dat in de Kerk wordt afgekondigd. In de bijbel vinden wij reeds in het oude testament terug dat er regelmatig jubeljaren plaatsvonden voor het joodse volk. "Na verloop van zeven sabbatjaren, zeven keer zeven jaar, tezamen negenenveertig jaar, moet u op de dag van verzoening, de tiende dag van de zevende maand, de bazuin luid laten klinken. In heel uw land moet u de bazuin laten schallen. Dat vijftigste jaar moet een heilig jaar zijn: dan moet u in het land afkondigen dat alle bewoners hun slaven vrijlaten. Het moet een jubeljaar* voor u zijn; iedereen wordt hersteld in zijn vroeger bezit en keert terug naar zijn familie." (Lev. 25, 8-10) Uit deze tekst kunnen wij opmaken dat de betekenis van zo'n jubeljaar een heel belangrijke plaats innam in het bestaan van Gods volk. Iedere vijftig jaar vond deze plaats. Het ging over een periode van vrede, vergeving en verzoening waarbij eigendommen terugkeerden naar de oorspronkelijke eigenaar en waarbij de verplichtingen van de slaven vervielen. Het jubileumjaar is tot op de dag van vandaag een belangrijke gebeurtenis in het leven van de kerk. Een jubileumjaar herinnert ons aan het feit dat God doorheen de eeuwen zijn vergeving wil schenken aan eenieder die dat verlangt. Sinds de middeleeuwen wordt dit verlangen om vergeving te ontvangen uitgedrukt door het maken van een pelgrimstocht. Niet iedere vijftig jaar, maar wel rond belangrijke gebeurtenissen of rondom een eeuwwisseling kan de paus zo'n jaar aankondigen. Dit jaar riep Paus Fransiscus een "Jaar van de barmhartigheid" uit. Hij deed dit met de volgende woorden:
Aan het begin van ieder jubileumjaar wordt een heilige poort geopend. Paus Fransiscus deed dat op 8 december 2015 in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Reeds duizenden pelgrims trokken door die heilige poort . De betekenis van deze heilige poort
De paus wil graag de gelegenheid bieden aan zoveel mogelijk mensen om dit Heilig jaar van de Barmhartigheid te beleven. Daarom werd er niet alleen in Rome, maar op vele plaatsen in de wereld, namelijk in elke bisdom, een ‘Heilige Poort’ geopend. Met de woorden van Paus Fransiscus: "De pelgrimstocht is een bijzonder teken van het Heilig Jaar, omdat het een icoon is van de tocht die ieder in zijn bestaan aflegt. Het leven is een pelgrimstocht en het menselijk wezen is een viator, een pelgrim die een weg aflegt naar een begeerd doel. Ook om de Heilige Deur in Rome en in ieder andere plaats te bereiken zal ieder naar eigen krachten een pelgrimstocht moeten volbrengen. Dit zal een teken zijn van het feit dat ook de barmhartigheid een doel is om te bereiken en dat het inzet en offer vraagt. Moge de pelgrimstocht derhalve een prikkel tot bekering zijn: wanneer wij door de Heilige Deur gaan, zullen wij ons laten omarmen door de barmhartigheid van God en zullen wij ons ervoor inzetten barmhartig te zijn voor de ander, zoals de Vader dat is voor ons." (Misericordiae Vultus, 14) Wie een pelgrimstocht naar deze poort maakt drukt op die manier het verlangen uit om de vergeving van God te ontvangen. Daarom is het ook mogelijk om bij elke Heilige poort het sacrament van de verzoening te ontvangen. En ja, zo verandert een tocht naar de heilige poort iets aan mijn leven en aan het leven in de wereld. Aan het jubileumjaar en de toch naar een heilige poort is eveneens de aflaat verbonden. Dit houdt in dat naast de vergeving van fouten en zonden ook de negatieve gevolgen die de zonde in ons en in onze omgeving hebben achtergelaten door de barmhartigheid van God worden uitgewist. De barmhartigheid van God heeft immers een kracht die onze menselijk grenzen overstijgt. In de kathedraal van Hasselt is er gedurende het ganse Jubeljaar elke zaterdagnamiddag de gelegenheid om het sacrament van de verzoening te ontvangen. Iedere tweede zaterdagnamiddag van de maand zal er bovendien onthaal en begeleiding zijn bij dit belevingsmoment. Op maandag 20 juni 2016 gaan we met het parochie- en federatieteam naar de kathedraal van Hasselt om daar door de ‘poort van de barmhartigheid’ naar binnen te gaan. Wie hierbij graag wil aansluiten is heel welkom om mee te gaan. We vertrekken om 18.00 u. aan de dekenij. Wie mee wil gaan geeft een seintje op de dekenij.
0 Comments
Leave a Reply. |
NieuwsLangs deze weg willen we u informeren over wat er leeft in onze parochies. (Her-)Abonneren
Dossiers
All
Archieven
December 2024
|